
Pidpa stapt over op VertiGIS Studio voor toekomstbestendig GIS-beheer
Pidpa levert dagelijks drinkwater aan ruim 1,3 miljoen mensen in de provincie Antwerpen. Voor het beheer van haar netwerk maakt het waterbedrijf intensief gebruik van geografische informatiesystemen (GIS). Omdat de vertrouwde technologie Geocortex Essentials uitgefaseerd werd, koos Pidpa in 2023 voor een gefaseerde overstap naar VertiGIS Studio. De migratie werd voorbereid en uitgevoerd door Avineon Tensing.
Deze migratie sluit naadloos aan bij eerdere stappen die Pidpa zette richting vernieuwing van haar GIS-omgeving. Zo startte het waterbedrijf in 2021 al met de overstap naar het Esri Utility Network – een fundamentele vernieuwing van de manier waarop het netwerk wordt beheerd. Lees meer.
Wist u dat …
- Pidpa dagelijks 175 miljoen liter grondwater zuivert tot drinkwater?
- Het leidingnetwerk van Pidpa ruim 13.000 kilometer lang is?
- Pidpa ook het rioolnetwerk beheert in een groot deel van Antwerpen?
- De GIS-applicatie van Pidpa dagelijks wordt gebruikt door zo’n 3400 mensen?
- Avineon Tensing sinds 2016 Pidpa ondersteunt bij slim geodatagebruik?
De uitdaging – Overstappen zonder consessies
Pidpa werkte jarenlang met Geocortex Essentials, een platform voor GIS-workflows en rapportages. Maar omdat dit platform niet langer werd ondersteund, ging de organisatie op zoek naar een toekomstbestendige opvolger. De keuze viel op VertiGIS Studio: een moderne oplossing die het beste aansloot bij de wensen en beheerstructuur van Pidpa. De uitdaging? De overstap realiseren zonder concessies te doen aan kwaliteit en gebruiksgemak en waar mogelijk: verbeteren.
De oplossing – Op naar de moderne standaard
Avineon Tensing begeleidde Pidpa in een gefaseerde migratie. In de eerste stap werden alle workflows en rapportages zorgvuldig overgezet naar VertiGIS Studio Workflow en Reporting. Daarbij werd niet alleen gekeken naar een-op-een-vervanging, maar ook naar de achterliggende doelen: hoe kunnen processen slimmer, eenvoudiger of sneller? De tweede fase richt zich op het vernieuwen van de GIS-viewer. Omdat beide platformen technisch verschillen, worden onderdelen gericht opnieuw opgebouwd. Zo ontstaat een moderne, stabiele én toekomstgerichte oplossing.
De aanpak in het kort:
- Gefaseerde migratie – Workflows en rapportages eerst, de viewer volgt in de tweede fase
- Functionele optimalisatie – Bestaande processen waar nodig verbeterd
- Vooruitdenken – De nieuwe viewer is voorbereid op toekomstige wensen
- Beheersbaar proces – Heldere OTAP-structuur met vaste testmomenten en feedbackloops
- Domeinkennis benut – Kennis van netwerkbeheer vertaald naar slimme GIS-workflows
resultaat – Slimmer, sneller en klaar voor groei
Begin 2024 werd de eerste migratiefase succesvol afgerond. Alle essentiële processen zijn overgezet én slimmer ingericht. Hierdoor verlopen workflows efficiënter, sluiten ze beter aan op de praktijk én is de applicatie merkbaar sneller geworden. Monteurs en andere gebruikers ervaren direct het verschil. Door technische vernieuwing te combineren met domeinkennis beschikt Pidpa nu over een flexibel en schaalbaar platform dat klaar is voor verdere digitalisering van het netwerkbeheer.
Het resultaat in het kort
- Hogere prestaties – Snellere verwerking en soepelere interactie voor gebruikers
- Continuïteit geborgd – Alle kernfunctionaliteit beschikbaar in de nieuwe omgeving
- Beter beheer – Eenvoudiger te onderhouden en makkelijker te actualiseren
- Klaar voor groei – Nieuwe functionaliteiten kunnen eenvoudig worden toegevoegd
- Efficiëntere workflows – Slimmer ingerichte processen zorgen voor snellere uitvoering
Benieuwd of een overstap naar VertiGIS Studio iets voor uw organisatie is?
Onze specialisten denken graag met u mee over een toekomstbestendige migratie van workflows, rapportages en viewers. We zorgen niet alleen voor een soepele overgang, maar benutten de overstap ook om processen slimmer, sneller en gebruiksvriendelijker te maken. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze experts.