
Van beleidskaart tot klimaatimpact: Haarlem zet in op zon
Om de CO₂-uitstoot terug te dringen, zetten steeds meer gemeenten in op zonnepanelen. In deze case studie bespreken we het vraagstuk van de Gemeente Haarlem (NL). Ook Haarlem wil verduurzamen, maar wel mét respect voor haar historische binnenstad. Daarom zoekt de gemeente naar een slimme manier om geschikte daken in kaart te brengen én bewoners actief te betrekken bij de energietransitie, zonder het stadsaanzicht te verstoren.
Wist u dat …
- Haarlem ruim 162.000 inwoners telt en de op één na grootste stad van Noord-Holland (NL) is?
- De stad al sinds 1245 stadsrechten heeft en bekendstaat om haar historische binnenstad?
- Er duizenden panden in Haarlem staan met een monumentale of beschermde status?
- In de landelijke BAG-registers (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) alle gebouwen en adressen zijn opgenomen?
- Veel gemeenten geschikte daken nog handmatig in kaart brengen, soms zelfs met pen en papier?
- De classificatie van daken met slimme data-analyse veel sneller én nauwkeuriger kan?
De uitdaging – Zicht op geschikte daken
Hoe combineert u duurzame ambities met het behoud van een historisch stadsbeeld? In Haarlem geldt een helder beleid: in de binnenstad zijn zonnepanelen alleen toegestaan op platte daken of dakdelen die niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Veel bewoners weten echter niet of hun dak aan die regels voldoet. De gemeente krijgt daardoor regelmatig vragen. Tegelijk is het handmatig beoordelen van duizenden daken een tijdrovende én kostbare klus. Daarom ging Haarlem samen met Avineon Tensing op zoek naar een slimme en schaalbare oplossing.
De oplossing – Dakcheck voor bewoners
Om de bewoners van Haarlem meer duidelijkheid te geven over de (on)mogelijkheden voor zonnepanelen, ontwikkelde Avineon Tensing een slimme 2D-kaart. Deze interactieve viewer laat per dakdeel zien of het plat of schuin is, of het gebouw een monumentale status heeft en of het zichtbaar is vanaf de openbare weg. Daarmee kunnen Haarlemmers eenvoudig zelf controleren of hun dak voldoet aan de gemeentelijke richtlijnen. De kaart voorkomt onnodige vragen en maakt het makkelijker om binnen de kaders van het beleid duurzame stappen te zetten.
Het resultaat – Snel inzicht in zonnepotentieel
Door verschillende datasets slim te combineren, heeft de gemeente Haarlem nu in één oogopslag inzicht in welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Niet alleen helpt dit bewoners vooruit, het maakt ook het werk van de gemeente sneller, duidelijker en herhaalbaar.
De voordelen op een rij:
- Beleidskaart online - publiek toegankelijke kaart met dakgeschiktheid van de Haarlemse binnenstad
- Slimme werkwijze - de gemeente kan datasets in de toekomst zelfstandig blijven genereren
- Open viewer - iedereen kan de kaart eenvoudig online bekijken en gebruiken
Benieuwd hoe u inwoners inzicht geeft in zonpotentie, zonder eindeloos handmatig werk?
Onze experts laten u graag zien hoe u met slimme data en kaarten beleid ondersteunt én bewoners betrekt. Ontdek de mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek met een van onze specialisten.